Muntii Fagaras--Ghid Montan Sibiu,Romania

Masivul Făgăraş sau “Alpii Transilvaniei”, asa cum i-a denumit E.Martonne reprezinta cel mai impresionant, înalt si întins masiv montan al României, culminând cu cele mai înalte vârfuri ale Carpatilor României: Moldoveanu (2544 m) si Negoiu (2535 m). Au o lungime de circa 70 de km si o latime de 40 de km, ocupa o suprafata de aprox 3000 km2.

În masivul Făgăraş se află 8 din cele 14 vârfuri din România care depăşesc 2500 de metri. Pe lângă cele 2 amintite mai sus mai întâlnim vârfurile: Vistea Mare (2527 m), Lespezi cu 2517 m, Vânătarea lui Buteanu cu 2507 m, Hârtopu cu 2506 m, Călţun cu 2505 m şi Dara cu 2501 m.

Masivul Făgăraş prezintă numeroase lacuri glaciare, urme ale glaciaţiunii din cuaternar. Dintre aceste enumerăm, pe versantul nordic: Urlea, Vistisoara, Podragu, Podrăgel, Bâlea, Doamnei, Avrig ; pe versantul sudic : Lacul Mioarelor, Lacul triunghiular de sub Vf. Moldoveanu, Iezerul Podul Giurgiului, Capra, Călţun.
Cel mai întins este lacul Bâlea cu 4,65 de hectare şi cel mai adânc fiind lacul Podragu cu 15,5 metri ; iar lacul situat la cea mai mare altitudine este lacul Mioarelor (2282 m).

Clima masivului Făgăras este în general aspră cu caracter subpolar dată de înălţimea, masivitatea şi orientarea lor.În zona alpină iarna este lungă, de 6-7 luni, vara de circa două luni şi jumătate, primăvara şi toamna fiind anotimpuri scurte, de tranzitie..

Masivul Făgăraş prezintă o vegetaţie bogată şi diversă, etajată de la poale la creasta înaltă, în functie de altitudine.Vara, zona alpină este bogat înfrumuseţată de flori viu colorate cum ar fi bujorul de munte( rododendronum alpinum) şi de asemenea una din floriile ocrotite de lege : Floarea de colţ (leontopodium alpinum ).

Masivul Făgăraş adăposteşte o faună diversă şi bogată. Dintre mamiferele cele mai frecvent întâlnite sunt: ursul, cerbul carpatin, caprioara,vulpea, lupul, râsul şi-n zona înaltă întâlnim capra neagră.
În ultimul timp şi-a făcut apariţia şi marmota întâlnită în special în căldările Arpăşelului, Fundu Caprei, Arpaşului, Podrăgel. Dintre păsări menţionăm cocoşul de munte, uliul, gaiţa şi corbul.
Dintre reptile amintim de viperă, iar dintre peşti cei mai semnificativi sunt păstrăvul fântânel şi păstrăvul curcubeu care trăiesc pe cursurile superioare ale râurilor şi pâraielor sau în lacurile alpine.
Încheiem aceste mici rânduri cu nişte versuri pe care oricine dintre acei care păşesc pe cărăriile muntelui să le asculte:

“Nu lăsa nimic în afara urmelor bocanciilor,
Nu lua nimic în afara fotografiilor,
Nu schimba pe nimeni în afara de tine însuţi.”

MountainGuide-Sibiu

TRAVERSAREA CRESTEI PRINCIPALE A MUNTILOR FAGARAS-10 ZILE