Drumetie montana in muntii Cindrel, cu popas la o stana-MountainGuide-Sibiu, Romania

by Super User
Accesări: 6357

Păşind zi de zi pe potecile  masivului Cindrel poţi zări şiruri de stâni ce brăzdează culmile masivului, poţi întâlni turme de oi conduse cu atâta măiestrie de ciobani, dornici să schimbe o vorbă cu tine, să-ţi spună câteva din legendele munţilor.
MountainGuide-Sibiu
vă propune o drumeţie incitantă pe poteciile umblate de vestiţi ciobani ai Mărginimii Sibiului, pentru a descoperi împreună tainele procesului de transhumanţă, unul din fenomenele şi astăzi păstrate în masivul Cindrel.

Ziua începe prin transferul nostru la poalele munţilor Cindrel, de unde vom porni pe o potecă ce urcă în serpentine pe o muchie înpădurită de pini şi ne scoate sus în câteva poieni alpine, ca apoi să continuăm spre vârfurile impozante ale masivului Cindrel...Pe platoul unuia dintre aceste vârfuri vom poposi la o stâna de oi unde vom avea ocazia să cunoaştem câteva din îndeletnicirile ciobanilor( mulsul, tunsul sau alesul oilor) si sa intrăm în vorbă cu aceştia...ciobani care îşi petrec mai bine de jumătate de an alături de oi...
Aici  vom avea prilejul de a gusta din preparatele tradiţionale obţinute de acestia,  din lapte şi carne de oaie.
“Pofta vine mâncând”, o zicală pe care o auzi des din gura ciobanilor te face să te aşezi la masă.
Telemea, caş, urdă, burduf, jintiţă, pastramă, sunt câteva din preparatele care aşezate lângă o mămăliguţă făcută la ceaun pe vatră, te fac să-ţi lase gura apă...
Vom avea posibilitatea de a mânca şi din carnea fragedă a unui miel preparat la grătar sau la ceaun sub forma unei  tocanite, cum numai ciobanii ştiu.
Toate acestea nu pot fi savurate fără un păhărel de rachiu de casă sau un pahar de vin roşu cum numai în Mărginime găseşti...
Aşadar nu staţi pe gânduri... O zi la stână, drumeţie, aer curat, mişcare în natură, peisaje superbe, oameni simpli, tradiţii, obiceiuri şi nu în ultimul rând delicatese culinare; toate într-un singur loc: Mărginimea Sibiului...
După terminarea vizitei la stână vom continua drumeţia prin coborârea pe altă potecă, spre locul de unde vom fi transferaţi înapoi în Sibiu..

Detalii drumeţie:
Zona de activitate: Partea de S-E a masivului Cindrel
Dificultate traseu: Mediu
Diferenţă de nivel: + / - 600 m
Durată traseu : aprox. 5-6 ore
Durată popas stana: 2 ore
Perioadă optimă: 1 Mai – 1 Octombrie
Număr de persoane: 4- 25 pers.

Conţinut  prânz:
- brânză de diferite feluri(telemea,urda, cas sau burduf)                    
- mămăliguţă;
- carne miel preparată la ceaun şi la grătar;
- o salată combinată din legumele sezonului;
- rachiu de casă,
- vin roşu de casă,
- bere românească,
- pâine

Veniţi să păşim împreună pe cărările Cindrelului , unde ciobanii aşteaptă să ne dezvăluie poveşti şi legende din vremuri demult apuse.   
Dacă nu vă sunt de ajuns aceste detalii pentru a vă decide să alegeţi o drumeţie  cu popas la stână, vă rugăm să ne contactaţi..
   

MountainGuide-Sibiu

REZERVA ACEASTA TURA